Beauty Tips

Αλλεργικές αντιδράσεις: Τι πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή προϊόντων ομορφιάς

Τα προϊόντα ομορφιάς έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας μας. Ωστόσο, πολλές φορές η χρήση κάποιων καλλυντικών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικούς ερεθισμούς.

 

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, στις αναπτυγμένες χώρες οι ενήλικες γυναίκες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 7 διαφορετικά καλλυντικά καθημερινά. Κάποια από τα συστατικά αυτών των καλλυντικών, όπως αρώματα και συντηρητικά, ενδέχεται να δράσουν ως αλλεργιογόνα προκαλώντας έτσι κάποια αλλεργική αντίδραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ως δερματίτιδα εξ επαφής ορίζεται η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή (κοκκίνισμα, κνησμό, πρήξιμο του δέρματος) και διακρίνεται σε:

Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής

Είναι πιο συχνή από την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και προκαλείται όταν μία ερεθιστική ή ‘σκληρή’ ουσία βλάπτει το δέρμα. Συνήθως, αρχίζει με τη μορφή κνιδωτικού και αποφολιδωτικού δέρματος ή εξανθήματος, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε φυσαλίδες που υδρορροούν, ειδικά αν το δέρμα ερεθίζεται επιπλέον από το επίμονο ξύσιμο. Περιοχές όπως η εξωτερική ευαίσθητη στοιβάδα του δέρματος στα βλέφαρα ή όπου το δέρμα είναι λεπτό έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια στην ανάπτυξη ερεθιστικής δερματίτιδας.

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Συμβαίνει σε άτομα αλλεργικά σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του καλλυντικού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, κνησμό και, σε σοβαρές περιπτώσεις, εκδορά του δέρματος. Το πρόσωπο, τα χείλη, τα μάτια, τα αφτιά και ο λαιμός είναι οι πιο κοινές περιοχές ανάπτυξης αλλεργιών σε καλλυντικά, αν και τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να συμβούν οπουδήποτε.

 

Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ποικίλλει. Για ισχυρές ουσίες, όπως τα αρώματα, αντίδραση μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε λίγα λεπτά μετά την έκθεση στον αλλεργιογόνο παράγοντα, ενώ σε ασθενέστερες ουσίες, όπως το σαπούνι, παρόμοια αντίδραση μπορεί να προκύψει έπειτα από μέρες ή και εβδομάδες. Σε μερικές περιπτώσεις, αλλεργική ευαισθητοποίηση σε ένα προϊόν μπορεί να παρουσιαστεί και από χρόνια συνεχή έκθεση.

 

Γενικότερα, οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά θεωρούνται σπάνιες. Συνηθέστερα παρατηρείται ήπια αντίδραση – μέχρι και 10% του πληθυσμού εμφανίζει κάποιου τύπου αντίδραση, συνηθέστερα οι γυναίκες, γιατί χρησιμοποιούν καλλυντικά συχνότερα απ’ ό,τι οι άνδρες.

 

Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάποιος παρατηρήσει αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί όλα τα καλλυντικά. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μπορεί να επαναλάβει τη χρήση τους, ένα-ένα όμως κάθε φορά. Αυτό βοηθά να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο ενοχοποιητικό για την αλλεργία καλλυντικό.

 

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά την παύση χρήσης τους, πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό ιατρό.

Τρόποι για να προλαμβάνετε αλλεργικές αντιδράσεις:

  • Διαβάζετε πάντα προσεκτικά τα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος και να αποφεύγετε το ενοχοποιητικό συστατικό που είχε προκαλέσει αντίδραση στο παρελθόν.
  • Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο νέο καλλυντικό, συνιστάται να κάνετε ένα ‘mini-patch test’ με την εφαρμογή της ουσίας στον έσω αγκώνα ή στον καρπό για 24 ώρες και την παρατήρηση για τυχόν αντιδράσεις.
  • Εφαρμόζετε καλλυντικά προϊόντα βασισμένα σε απλές συνταγές. Περισσότερα συστατικά σημαίνουν μεγαλύτερος κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων.
  • Επιλέγετε προϊόντα ομορφιάς χωρίς αρώματα.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο που φοράτε το make-up και αποφύγετε την επαφή με το δέρμα για μακροχρόνιο διάστημα.
  • Προτιμήστε υποαλλεργικά φυσικά προϊόντα, fragrance free και non – comedogenic, αν και προϊόντα με αυτές τις ετικέτες είναι δυνατό, έστω και σπανιότατα, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Τέλος, για την περιποίηση του προσώπου σας επιλέξτε τα φυσικά προϊόντα ομορφιάς της καινοτόμου σειράς Inalia, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για ενυδάτωση, ανάπλαση και σύσφιξη της επιδερμίδας.

 

Είναι εμπλουτισμένη με Rejuvial Vitamins TM, ένα καινοτόμο δραστικό σύμπλοκο με προηγμένες μορφές των βιταμινών D3E και C και φυτικά εκχυλίσματα της κρητικής γης.

 

Όλα τα προϊόντα της σειράς Inalia είναι ιδανικά για κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμα και για τις ευαίσθητες.

Διαβάστε Επίσης