Beauty Tips

Ευρυαγγείες προσώπου: Τι είναι και πώς θα απαλλαγούμε

Οι ευρυαγγείες, κοινώς φλεβίτιδα, είναι μικρά διευρυμένα ή σπασμένα επιφανειακά αγγεία του δέρματος και όχι κιρσοί. Ως αποτέλεσμα φαίνονται λεπτές ροζ ή κόκκινες γραμμές που μερικές φορές μοιάζουν με ιστό αράχνη. Επίσης, το χρώμα τους μπορεί να είναι γαλάζιο ή μπλε.

 

Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά πιο συχνά στο πρόσωπο και τα πόδια. Στο πρόσωπο, οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συνηθέστερα στη μύτη, κάτω από τα βλέφαρα, στα μάγουλα και στο πιγούνι. Μπορεί να είναι αντιαισθητικές αλλά δεν είναι επικίνδυνες. Η διάταση των αγγείων θεωρείται ότι οφείλεται στην εξασθένιση του κολλαγόνου του τοιχώματος των αγγείων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν, ακόμη και με φυσικές θεραπείες.

 

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να αναπτύσσουν ευρυαγγείες πιο συχνά από άλλους. Μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών αλλά υπάρχει μια σαφής προτίμηση στο γυναικείο φύλο και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις ευρυαγγείες του προσώπου και παρακάτω αναφέρονται οι κυριότερες:

 

 • Κληρονομικότητα: Τείνουν να εμφανίζονται στα μέλη της ίδιας οικογένειας.
 • Εγκυμοσύνη: Η αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ευρυαγγείες οι οποίες φεύγουν από μόνες τους μετά τον τοκετό.
 • Ροδόχρους ακμή: Αυτή η πάθηση του δέρματος οδηγεί σε υπερβολική ερυθρότητα και έξαψη καθώς και σε ευρυαγγείες.
 • Ήλιος: Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, αποφύγετε το δυνατό αέρα.
 • Αλλαγή καιρού: Η ζέστη αυξάνει τη διαστολή των αγγείων.
 • Ερεθιστικά δέρματος: Περιβαλλοντικά ή χημικά ερεθιστικά.
 • Κατανάλωση αλκοόλ: Η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έξαψη στο δέρμα λόγω διεύρυνσης των αγγείων και η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ευρυαγγείες.
 • Τραυματισμοί: Μικροί τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες στο πρόσωπο και να παρατηρηθούν διευρυμένα αγγεία.
 • Φτάρνισμα: Μια ξαφνική, ακραία πίεση στο πρόσωπό σας από βίαιο φτάρνισμα μπορεί να σπάσει κάποια αιμοφόρα αγγεία του δέρματος.

Συμβουλές για πρόληψη

Ενώ η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών του προσώπου είναι η προτεραιότητα, καλό είναι να σκέφτεστε και την πρόληψη. Μπορείτε να αποτρέψετε αυτές τις αραχνοειδείς γραμμές με τα παρακάτω μέτρα:

 

 • Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά το μεσημέρι. Βάζετε αντηλιακό κάθε μέρα για επιπλέον προστασία.
 • Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες (spa, σάουνα) μπορεί να αυξήσουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο.
 • Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό π.χ. κράνος προσώπου αν μετακινείστε με μηχανάκι ή ποδήλατο. Εκτός από τους τραυματισμούς μπορούν να βοηθήσουν και στη μείωση των ευρυαγγειών.
 • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και ψευδάργυρο. Αυτή η διατροφή θα ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου και θα διατηρήσει τα τριχοειδή αγγεία σας ελαστικά.
 • Αν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα καθώς κάνει κακό στην μικροκυκλοφορία του αίματος.

Φυσική αντιμετώπιση

Οι φυσικές θεραπείες είναι οι πρώτες που δοκιμάζονται για τις ευρυαγγείες του προσώπου. Εκτός αν έχετε κάποια ευαισθησία σε ορισμένα συστατικά, οι φυσικές θεραπείες είναι συνήθως χωρίς κινδύνους.

Μηλόξυδο

Αυτό το κοινό προϊόν μπορεί να αντιμετωπίσει την εμφάνιση των ευρυαγγειών μειώνοντας την ερυθρότητα.

Αγριοκάστανο

Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για μια ποικιλία παθήσεων του δέρματος και ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρασκευάσματά του για να αντιμετωπίσουν τις ευρυαγγείες.

Χλιαρό νερό

Πλένετε το πρόσωπό σας μόνο με χλιαρό νερό. Επειδή η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει διευρυμένα αγγεία, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε το ζεστό νερό και πλένετε απαλά το πρόσωπό σας.

Ενυδάτωση

Ενυδατώστε το δέρμα σας. Η αφυδατωμένη και ξηρή επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτη στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.

 

Τέλος, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντα ποιοτικά προϊόντα ομορφιάς που αναζωογονούν την επιδερμίδα. Δοκιμάστε την καινοτόμο σειρά για την περιποίηση προσώπου Inalia η οποία είναι εμπλουτισμένη με Rejuvial VitaminsΤΜ και φυτικά εκχυλίσματα της κρητικής γης.

Διαβάστε Επίσης