Beauty Tips

Ο ρόλος του ύπνου στην υγεία της επιδερμίδας

Αδιαμφισβήτητα ο λιγοστός ύπνος έχει πολύ κακό αντίκτυπο τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στην υγεία της επιδερμίδας μας. Το δέρμα για να κρατηθεί νεανικό και σφριγηλό αλλά και να αντιμετωπίσει τις βλάβες που προκαλούνται από τις επιθέσεις που δέχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει ανάγκη από έναν ποιοτικό ύπνο. Διαφορετικά, αφυδατώνεται σχηματίζει ρυτίδες ή εμβαθύνει τις υπάρχουσες και εμφανίζει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

 

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αλλάξει οι συνήθειες του ύπνου. Πολλοί είναι αυτοί που κοιμούνται λιγότερες ώρες με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο δέρμα τους. Επίσης, οι καθημερινές μετακινήσεις και υποχρεώσεις προκαλούν έντονο στρες το οποίο οδηγεί πολλές φορές σε αϋπνία.

 

Γενικά 8-9 ώρες ύπνου καθημερινά είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών που προκύπτουν (μέσω της ανάπλασης των ιστών), των φλεγμονών, την αφομοίωση των πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλος και την επεξεργασία τους, την επούλωση και επιδιόρθωση των αιμοφόρων αγγείων, τη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών  κ.ά.

 

Οι λιγοστές ώρες ύπνου επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση, και επιφέρουν επιπτώσεις στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και τελικά στην εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης.

 

Το δέρμα παρουσιάζει αφυδάτωση, θαμπάδα και αυξημένα σημάδια απολέπισης ακόμα και με μια μόνο μέρα ελλιπούς ύπνου. Το δέρμα είναι λιγότερο διαφανές, με έντονη απώλεια ελαστικότητας και πιο βαθιές ρυτίδες. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι μπορούν να βοηθήσουν εμάς να κοιμόμαστε καλύτερα και την επιδερμίδα μας να είναι λαμπερή και νεανική!

Φυσικοί τρόποι για να κοιμόμαστε καλύτερα

Βαλεριάνα

Σύμφωνα με έρευνες, η βαλεριάνα διαθέτει ήπια, αλλά αποτελεσματική δράση ενάντια στα συμπτώματα της αϋπνίας. Ωστόσο, η βαλεριάνα μπορεί να αλληλοεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, επομένως συνιστάται να λαμβάνεται έπειτα από συμβουλή γιατρού.

Λεβάντα

Όπως όλοι γνωρίζουμε το άρωμα της λεβάντας έχει αποδεδειγμένη χαλαρωτική δράση. Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να προσφέρει αισθητή βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

Χαμομήλι

Εδώ και πολλά χρόνια το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου. Διαθέτει ιδιαίτερα καταπραϋντική δράση και γι’ αυτό και θεωρείται ως το ιδανικό βραδινό ρόφημα. Η επίδρασή του αυτή επιβεβαιώνεται και από μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση Journal of Advanced Nursing, η οποία υπέδειξε ότι οι νέες μαμάδες που έπιναν συστηματικά χαμομήλι για διάστημα δύο εβδομάδων εκδήλωσαν λιγότερα συμπτώματα έλλειψης ύπνου και κατάθλιψης.

Ήχοι της φύσης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι ήχοι της φύσης (π.χ. ο άνεμος που περνά μέσα από τις φυλλωσιές των δέντρων, τα κύματα της θάλασσας, το τιτίβισμα των πουλιών) πυροδοτούν ένα αντανακλαστικό χαλάρωσης στον εγκέφαλο.

Παράλληλα, οι ήχοι αυτοί καλύπτουν τη βουή του δρόμου ή άλλες μορφές ηχορύπανσης που συχνά χαλάνε τον ύπνο των ανθρώπων της πόλης. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές συσκευές που παράγουν ήχους της φύσης, ενώ τελευταία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.

Φυσικά προϊόντα ομορφιάς

Εκτός από τους παραπάνω τρόπους, η πρόσληψη βιταμινών-κλειδιών για όμορφη επιδερμίδα μπορεί να επιτευχθεί και με την εφαρμογή ειδικών προϊόντων ομορφιάς. Η σειρά φυσικών καλλυντικών Inalia της Power of Nature είναι εμπλουτισμένη με Rejuvial Vitamins, ένα καινοτόμο δραστικό σύμπλοκο με προηγμένες μορφές των βιταμινών D3, E και C με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που καθυστερεί τα σημάδια του χρόνου και συμβάλλει στην αύξηση του κολλαγόνου.

Διαβάστε Επίσης