Beauty Tips

Τα σημάδια του στρες στην επιδερμίδα

Το έντονο και χρόνιο στρες, σύμφωνα με έρευνες, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο δέρμα μας. To στρες είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ επικίνδυνο σύμπτωμα που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε έντονες περιόδους άγχους παρατηρούμε βλάβες και στην επιδερμίδα μας.

 

Ψυχή και δέρμα συνδέονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Το στρες έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί μια σειρά νευρολογικών μηχανισμών που καταλήγουν στο δέρμα (νευρικές απολήξεις), με αποτέλεσμα να προκαλούνται δερματικές βλάβες.

 

Επίσης, το στρες μπορεί να δυσκολέψει την επίλυση διαφόρων δερματικών προβλημάτων που ήδη υπάρχουν. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής. Κι αυτό γιατί το στρες έχει την ιδιότητα να διεγείρει την παραγωγή ορισμένων ορμονών (π.χ. κορτιζόλη), που οδηγεί στη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων στο δέρμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της λιπαρότητας.

 

Τα δερματικά εξανθήματα, λόγω στρες, θεωρούνται οξέα όταν εμφανίζονται απότομα και λογικά υποχωρούν σε λιγότερο από 6 εβδομάδες, αλλά αν επιμείνουν θεωρούνται χρόνια. Κανονικά θα πρέπει να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες δίχως να χρειαστεί ειδική αγωγή, αλλά αν επιμείνουν τότε χρειάζεται να επισκεφθούμε δερματολόγο. Το στρες μπορεί, εκτός από ακμή, να προκαλέσει και άλλα δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, κνίδωση, ψωρίαση κ.α.

 

Σίγουρα δεν είναι εύκολο για πολλούς από εμάς να το αποβάλλουμε εντελώς από τη ζωή μας, όμως έχει μεγάλη σημασία να βρούμε τρόπους για να το θέσουμε υπό έλεγχο.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Για να θέσετε υπό έλεγχο το στρες σας και να προστατεύσετε στο μέτρο του εφικτού το δέρμα σας, ο Δρ Μιχελάκης προτείνει τα εξής:

  1. Μην παραμελείτε το δέρμα σας. Να ακολουθείτε την καθιερωμένη ρουτίνα της περιποίησής του (απαλός καθαρισμός, ενυδάτωση, αντηλιακό), ακόμα κι αν χρειαστεί να πιέσετε τον εαυτό σας γι’ αυτό. Μην αμελείτε πιθανές θεραπείες για δερματολογικές παθήσεις που έχει συστήσει ο γιατρός σας.
  2. Να γυμνάζεστε συχνά. Κάνει καλό στο δέρμα και σε όλο τον οργανισμό.
  3. Να τρέφεστε υγιεινά. Μην ξεχνάτε ότι η κακή διατροφή «αποτυπώνεται» στο δέρμα.
  4. Να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο σε πράγματα που σας ευχαριστούν. Ακόμα κι αν είναι μόλις 10 λεπτά την ημέρα, μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
  5. Να βγαίνετε καθημερινά για μια σύντομη βόλτα, με γρήγορο βήμα.
  6. Να εφαρμόζετε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως βαθιές ανάσες, διαλογισμό, γιόγκα κ.α.
  7. Να κοιμάστε αρκετά. Χρειάζεστε επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
  8. Μάθετε να λέτε «όχι», για να θέσετε κάποια όρια και να μειωθεί το στρες σας.
  9. Να μιλάτε ανοιχτά για το στρες σας, για να εκτονώνετε η ψυχική ένταση που νιώθετε. Και αν νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.
  10. Απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας αν παρουσιάσετε κάποιο επίμονο δερματικό εξάνθημα ή άλλη διαταραχή ή επιδεινωθεί μια δερματοπάθεια από την οποία πάσχετε.

 

Όσον αφορά την περιποίηση του προσώπου σας εμπιστευτείτε μόνο ποιοτικά προϊόντα περιποίησης προσώπου που είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και φυτικά εκχυλίσματα.

 

Ιδανική επιλογή είναι η καινοτόμος σειρά Inalia με φυσικά καλλυντικά για την περιποίηση του προσώπου, ειδικά σχεδιασμένη για ενυδάτωση, ανάπλαση και σύσφιξη της επιδερμίδας. Είναι εμπλουτισμένη με Rejuvial VitaminsTM, ένα καινοτόμο δραστικό σύμπλοκο με προηγμένες μορφές των βιταμινών D3, E και C και φυτικά εκχυλίσματα της κρητικής γης που χαρίζουν φυσική λάμψη και βαθιά θρέψη στην επιδερμίδα.

Διαβάστε Επίσης