Beauty Tips

Βιταμίνη C για φυσικά λαμπερή επιδερμίδα!

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τους ορούς προσώπου με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά στην αγορά για την καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης και το κλειδί για τη διατήρηση μιας λείας, ομοιόμορφης και λαμπερής επιδερμίδας.

 

Αν και πιθανότατα λαμβάνετε βιταμίνη C στη διατροφή σας, δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθούμε ότι πηγαίνει κατευθείαν στο δέρμα σας. Η χρήση ορών και άλλων προϊόντων είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να αποκομίσετε τα σπουδαία οφέλη της.

Οφέλη

 • είναι ασφαλής για τους περισσότερους τύπους δέρματος
 • παρέχει ενυδάτωση
 • μπορεί να φωτίσει το δέρμα σας
 • μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα
 • μπορεί να μειώσει την υπερμελάγχρωση
 • μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των κύκλων κάτω από τα μάτια
 • προάγει την παραγωγή κολλαγόνου
 • μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χαλάρωσης
 • μπορεί να προστατεύσει από την ηλιακή ακτινοβολία
 • μπορεί να καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα
 • μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών

1. Κατάλληλη για τους περισσότερους τύπους δέρματος

Η βιταμίνη C έχει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τοπικά βιταμίνη C για παρατεταμένη χρονική περίοδο χωρίς να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Μια έρευνα του 2017 υποστηρίζει ότι η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει μικρό ερεθισμό του δέρματος σε συγκεντρώσεις άνω του 20%. Εξαιτίας αυτού, η συγκέντρωσή του κυμαίνεται συχνά μεταξύ 10% και 20% στα προϊόντα περιποίησης δέρματος.

 

Η βιταμίνη C είναι επίσης ασφαλής για χρήση μαζί με άλλα συστατικά για την περιποίηση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των άλφα υδροξυοξέων, των ρετινολών και του SPF.

2. Είναι ενυδατική

Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη C διεισδύει καλύτερα στο δέρμα με τη μορφή ασκορβικού οξέος. Το ασκορβυλοφωσφορικό μαγνήσιο, ένα άλλο παράγωγο βιταμίνης C που χρησιμοποιείται στη φροντίδα του δέρματος, έχει αποδειχθεί ότι έχει ενυδατική επίδραση στο δέρμα, σύμφωνα με μια έρευνα του 2022. Μειώνει τη διαεπιδερμική απώλεια νερού (TEWL), επιτρέποντας στο δέρμα σας να διατηρεί καλύτερα την υγρασία του.

3. Δίνει λάμψη

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στο ξεθώριασμα της μελάγχρωσης και να λειάνει την επιφάνεια του δέρματος μειώνοντας τη θαμπάδα. Αυτό δίνει στο δέρμα μια νεανική όψη. Σύμφωνα με έρευνα, η χρήση βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης. Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα του δέρματος.

 

Αναστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των μαύρων κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλύνετε την υφή του δέρματός σας.

4. Βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας και την εξομάλυνση του τόνου του δέρματoς

Η βιταμίνη C έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση μέσω της αντιοξειδωτικής της ικανότητας, σύμφωνα με μια κριτική του 2015. Αυτό σημαίνει ότι καταπραΰνει το δέρμα σας και μπορεί να μειώσει το πρήξιμο.

 

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης C μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ομοιόμορφη επιδερμίδα.

 

Η συνδυασμένη μείωση των σκούρων κηλίδων, της ερυθρότητας και του ερεθισμού δημιουργεί έναν καθαρό, απαλό τόνο δέρματος.

5. Συμβάλλει στην εξασθένιση της υπερμελάγχρωσης

Δεδομένου ότι εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, η βιταμίνη C μπορεί πραγματικά να εξασθενίσει την υπερμελάγχρωση.

 

Η υπερμελάγχρωση – συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κηλίδων, των κηλίδων ηλικίας και το μέλασμα – εμφανίζεται όταν η μελανίνη υπερπαράγεται σε ορισμένες περιοχές του δέρματος. Μπορεί επίσης να συμβεί σε περιοχές όπου η ακμή έχει επουλωθεί.

 

Η βιταμίνη C αναστέλλει τη σύνθεση μελανίνης μειώνοντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που είναι γνωστό ως τυροσινάση. Χρησιμοποιείται ευρέως στη δερματολογία για τη μείωση της μελάγχρωσης στο δέρμα.

6. Μειώνει την εμφάνιση των κύκλων κάτω από τα μάτια

Οι οροί με βιταμίνη C μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των λεπτών γραμμών γεμίζοντας και ενυδατώνοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια.

 

Αν και η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση της συνολικής ερυθρότητας, μερικοί άνθρωποι λένε ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του αποχρωματισμού που σχετίζεται με τους κύκλους κάτω από τα μάτια.

 

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2019 σε τρεις θεραπείες για τους μαύρους κύκλους, η μεσοθεραπεία με βιταμίνη C οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στη μελάγχρωση των κύκλων κάτω από τα μάτια. Ωστόσο, ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης αίσθημα καύσου.

 

Μερικοί άλλοι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις σακούλες κάτω από τα μάτια περιλαμβάνουν τη χρήση κρύας κομπρέσας και την προσθήκη ρετινόλης στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας.

 

Το δέρμα κάτω από τα μάτια σας είναι λεπτό και ευαίσθητο, επομένως είναι καλύτερο να επιλέγετε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την περιοχή κάτω από τα μάτια.

7. Προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι μια φυσική πρωτεΐνη που εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου. Τα χαμηλότερα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσουν σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

 

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου μέσω της διαδικασίας σύνθεσης κολλαγόνου. Στην πραγματικότητα, η σύνθεση κολλαγόνου δεν μπορεί να συμβεί χωρίς βιταμίνη C.

 

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C είναι ο απαραίτητος συμπαράγοντας για τα δύο ένζυμα που απαιτούνται για τη σύνθεση κολλαγόνου:

 

 • prolyl hydroxylase: σταθεροποιεί το μόριο του κολλαγόνου
 • lysyl hydroxylase: παρέχει δομική αντοχή

8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χαλάρωσης του δέρματος

Η παραγωγή κολλαγόνου συνδέεται με την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος. Όταν τα επίπεδα κολλαγόνου αρχίζουν να μειώνονται τότε η επιδερμίδα του προσώπου αρχίζει να χαλαρώνει.

 

Η εφαρμογή ορού βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα ένα συνολικό αποτέλεσμα σύσφιξης, όπως αναφέρει μια έρευνα του 2017. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όψης της χαλάρωσης του δέρματος, κάνοντας την επιδερμίδα σας να φαίνεται πιο σφριγηλό και τονωμένο.

9. Προστατεύει από τις βλάβες από τον ήλιο

Η υπερβολική έκθεση στο οξειδωτικό στρες μέσω των ρύπων ή της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης C στο δέρμα. Η βλάβη από τον ήλιο προκαλείται από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές δερματικές βλάβες.

 

Η βιταμίνη C είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα υγιή κύτταρα του δέρματος.

10. Μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα

Εκτός από την ελαχιστοποίηση της ερυθρότητας, η βιταμίνη C επιταχύνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα του 2017. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κατεστραμμένα κύτταρα να αντικαθίστανται με νέα.

 

Η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C, σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε και άλλες βιταμίνες, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τους τραυματισμούς λόγω της ακτινοβολίας UV (γνωστός και ως ηλιακό έγκαυμα). Αυτός ο συνδυασμός μειώνει επίσης τη φλεγμονή που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

11. Γενικά βοηθά στην ενίσχυση της επούλωσης των πληγών

Δεδομένων των επιπτώσεών της στο ηλιακό έγκαυμα, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τοπική εφαρμογή βιταμίνης C μπορεί να επιταχύνει τη συνολική επούλωση των πληγών. Η υγιής επούλωση πληγών μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής, μόλυνσης και ουλών.

 

Στην πραγματικότητα, η έλλειψη αυτής της βασικής βιταμίνης μπορεί να κάνει τις πληγές να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

 

Μια έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C είχε θετική επίδραση στην επούλωση και την ανάπτυξη του δέρματος ενισχύοντας τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα και στο δέρμα.

 

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η επούλωση των πληγών σχετίζεται με τον σχηματισμό κολλαγόνου και η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, καλό θα ήταν να επιλέξουμε έναν ορό προσώπου που εμπεριέχει αυτή την τόσο σημαντική για το δέρμα βιταμίνη. Το Vitamin C Elixir Botoxlike Serum της Inalia είναι ένας ισχυρός συμπυκνωμένος αντιοξειδωτικός ορός που αξιοποιεί τη δύναμη του σταθεροποιημένου εστέρα της βιταμίνης C.

 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αυξάνει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη λάμψη του δέρματος αποκαθιστώντας έτσι τη θαμπή όψη. Η σύνθεση του ορού εμπλουτίζεται με βιομιμητικά πεπτίδια που στοχεύουν στις συσπάσεις των μυών μειώνοντας το βάθος των ρυτίδων έκφρασης. Η επιδερμίδα παραμένει πιο ομοιόμορφη, πιο νεανική και λαμπερή!

Διαβάστε Επίσης