Beauty Tips

Υαλουρονικό οξύ…το ελιξίριο της νεότητας!

Το υαλουρονικό οξύ είναι το φυσικό συστατικό του σώματος που εξασφαλίζει νεότητα και ομορφιά. Ανήκει στην κατηγορία των γλυκοζαμινογλυκανών και παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Παίζει τεράστιο ρόλο στην αναδόμηση του δέρματος και είναι η ουσία από την οποία εξαρτάται η φρεσκάδα του προσώπου.

 

Πήρε την ονομασία του από τον Γερμανό χημικό Karl Meyer που από το 1932 στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνταν με την έρευνα ουσιών, όπως η λυσοζύμη. Στο υγρό του βολβού από ένα μάτι αγελάδας ανακάλυψε μια ένωση άγνωστη ως τότε. Έναν πολυσακχαρίτη μεγάλου μοριακού βάρους με ένα από τα συστατικά του να είναι το ουρονικό οξύ. Εξαιτίας της διαύγειας της ένωσης θεώρησε καλό να τη συνδέσει με την ελληνική λέξη «ύαλος» και έτσι προέκυψε το υαλουρονικό οξύ.

 

Στην ουσία είναι μια γλυκοζαμινοπρωτεΐνη που αποτελεί δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το υαλουρονικό οξύ παράγεται από τους ινοβλάστες  οι οποίοι με την πάροδο της ηλικίας εκφυλίζονται και λιγοστεύουν με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπταίνει, να χάνει σε όγκο και ελαστικότητα.

 

Η χρήση του στην αισθητική ιατρική αλλά και στην κοσμετολογία το έχει αναγάγει στο συστατικό-κλειδί για ένα αψεγάδιαστο δέρμα!

 

Λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά και να συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού (1000 φορές το βάρος του! διατηρεί την υγρασία στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά προϊόντα ομορφιάς για ενυδάτωση και αντιγήρανση, όπως κρέμες, serum, πόσιμα διαλύματα και συμπληρώματα διατροφής.

 

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική παραγωγή του υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό μειώνεται, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ρυτίδες, να μειώνεται ο όγκος των χειλιών και το πρόσωπο να αποκτά μια κουρασμένη όψη.

 

Το υαλουρονικό οξύ, εκτός από το να αυξάνει τα επίπεδα της υγρασίας στην επιδερμίδα, έχει την ικανότητα να διεγείρει τους ινοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του κολλαγόνου.

 

Η διάρκεια ζωής του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα είναι μικρότερη της μιας ημέρας, γι’ αυτό και ανανεώνεται συχνά από τον οργανισμό. Επίσης, είναι  εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία του συνδετικού ιστού και την επούλωση των πληγών.

Η χρήση του στην κοσμετολογία

Το υαλουρονικό οξύ που περιέχεται στις κρέμες λαμβάνεται μέσω βιο-ζύμωσης και είναι παρόμοιο με εκείνο που χορηγείται ενέσιμα. Μπορεί να είναι υψηλού ή χαμηλού μοριακού βάρους και είναι εξίσου αξιόπιστο και αποτελεσματικό.

 

Το υψηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ έχει εντυπωσιακές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς συγκρατεί το νερό στην επιφάνεια του δέρματος και λειτουργεί σαν φυσικό τείχος προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Το χαμηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ, λόγω του μικρότερου μεγέθους του, διεισδύει καλύτερα στο δέμα, ενυδατώνοντάς το σε βάθος. Σύμφωνα με έρευνες, όσο μικρότερο το μοριακό βάρος, τόσο μεγαλύτερη η διεισδυτικότητα, και κατά συνέπεια καλύτερη η δράση ενάντια στις ρυτίδες και τη χαλάρωση.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό θα ήταν να επιλέγουμε προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν αυτό το θαυματουργό συστατικό. Ιδανικό είναι το Ceramide Hyalu 4 Lipid Restore Face Cream της σειράς Inalia το οποίο μειώνει σημαντικά τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές.

 

Πρόκειται για μια κρέμα προσώπου με ένα μοναδικό μίγμα λιπιδίων και ceramide-3 (SLM Skin Lipid Matrix) που, σύμφωνα με κλινική μελέτη, βελτιώνει και άμεσα ενδυναμώνει τη λειτουργία επιδιόρθωσης του επιδερμικού φραγμού. Η σύνθεσή της ενισχύεται με τον συνδυασμό 4 τύπων υαλουρονικού οξέος πολλαπλών μοριακών βαρών που αναπληρώνουν και συγκρατούν την υγρασία σε όλα τα επίπεδα της επιδερμίδας. Η κρέμα είναι εμπλουτισμένη με βούτυρο καριτέ και έλαια αβοκάντο και jojoba που αυξάνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Διαβάστε Επίσης