Beauty Tips

Paraben… free: τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα μπουκαλάκι;

Οι καταναλωτές του σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ σχετικά με τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας τους, μιας και τώρα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν άμεσα για τα συστατικά που περιέχουν τα καλλυντικά τους προϊόντα από τις μηχανές αναζήτησης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και μια στροφή προς την υγεία και την ευεξία. Έτσι, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τα πιο φυσικά, «καθαρά» προϊόντα, κυρίως για αυτά που δεν περιέχουν parabens.

Τι είναι τα parabens;

Τα parabens είναι συνθετικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως αποσμητικά, ενυδατικά και σαμπουάν. Χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1950 και υπολογίζεται πως περίπου το 85% των καλλυντικών τα περιέχουν.

 

Αυτό που στην ουσία κάνουν είναι να διατηρούν τα αγαπημένα σας προϊόντα «φρέσκα» για μήνες στο ντουλάπι σας εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων, μούχλας και μυκήτων. Τα πιο γνωστά parabens που θα συναντήσετε στις ετικέτες των προϊόντων είναι τα εξής: butylparaben, propylparaben, methylparaben και ethylparaben.

 

Βέβαια, συνήθως στις ετικέτες θα βρούμε πολλά περισσότερα parabens τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά μαζί με άλλα συντηρητικά για την καταπολέμηση ενός ευρέος φάσματος μικροοργανισμών.

Γιατί οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί προς αυτά;

Θεωρείται πως είναι πιθανό τα parabens να διαταράσσουν τις λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος μιμούμενοι τα οιστρογόνα, τα οποία παρεμβαίνουν στην κανονική παραγωγή ορμονών. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπαραγωγικές επιπλοκές.

 

Μάλιστα, ένα ερευνητικό έγγραφο του 2004 αποκάλυψε ότι είναι πιθανό τα parabens να περάσουν από το δέρμα στον οργανισμό προκαλώντας γενετικές αλλαγές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα parabens θα μπορούσαν να συντελέσουν στη δημιουργία καρκίνου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προκαλεί ανησυχία μόνο ο παράγοντας που αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι θαλάσσιοι ερευνητές έχουν συνδέσει τους κινδύνους των parabens με το περιβάλλον. Έχει διαπιστωθεί ότι τα parabens στα αντηλιακά μπορούν να βλάψουν τους κοραλλιογενείς υφάλους. Έχουν βρεθεί parabens ακόμη και στον ιστό των θαλάσσιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των δελφινιών. Μάλιστα, η Χαβάη ευαισθητοποιημένη από το γεγονός απαγόρευσε πρόσφατα τη χρήση αντηλιακών με parabens.

Τι υποστηρίζει το FDA (Food and Drug Administration) για τα Parabens;

Το FDA δεν ρυθμίζει τη χρήση parabens στα καλλυντικά. Ο νόμος αντιμετωπίζει τα συντηρητικά/parabens, όπως τα άλλα καλλυντικά συστατικά, και σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για τα τρόφιμα, τα ναρκωτικά και τα καλλυντικά, δεν χρειάζονται έγκριση από το FDA πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Η μόνη και κύρια απαίτηση είναι ότι θα πρέπει να επισημαίνονται σωστά στις ετικέτες των καλλυντικών.

 

Αυτό σίγουρα έχει ενοχλήσει πολλούς καταναλωτές, ειδικούς στον τομέα της υγείας και επαγγελματίες ομορφιάς. Ομάδες ακτιβιστών ερευνούν και στρέφονται κατά της χρήσης των parabens μοιράζοντας τις πληροφορίες που συλλέγουν κατά καιρούς με το ευρύτερο κοινό.

 

Από την άλλη μεριά, στον ιστότοπο της FDA, έχει δημοσιοποιηθεί το εξής: «Οι επιστήμονες της FDA συνεχίζουν να επανεξετάζουν δημοσιευμένες μελέτες για την ασφάλεια των parabens. Προς το παρόν, δεν έχουμε πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι τα parabens με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά έχουν επίδραση στην ανθρώπινη υγεία».

 

Παρόλα αυτά, μελέτη του 2008 αποκάλυψε ότι συγκεκριμένα το methyl paraben θα μπορούσε να προκαλέσει δερματικές βλάβες που περιλαμβάνουν και την καρκινογένεση, μέσω της έκθεσης της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Και τελικά τι κάνουμε;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι τα parabens είναι βλαβερά για την υγεία. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε με το πέρασμα του χρόνου είναι ότι οι ενδείξεις αυτές πολλαπλασιάζονται. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να αποδεικνύει επαρκώς τη «σκοτεινή τους πλευρά» ίσως δεν θα πρέπει να μειώνει την ανησυχία μας όσον αφορά την καθαρότητά τους.

 

Ένα άλλο ερώτημα που εντέλει προκύπτει είναι το εάν εμείς ως καταναλωτές θα πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί παρατηρητές και να αναμένουμε μια πιθανή «μεγάλη» ανατροπή, δηλαδή οι ενδείξεις να γίνουν αποδείξεις.

 

Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η οποιαδήποτε έκθεση σε χημικές ουσίες οδηγεί πολλές φορές σε αποτελέσματα μη αναστρέψιμα. Είναι καιρός, λοιπόν, να γίνουμε πιο καχύποπτοι όσον αφορά στο τι επιλέγουμε για την επιδερμίδα μας και κατ’ επέκταση για τον οργανισμό μας. Ας δώσουμε στο δέρμα μας τη δέουσα προσοχή και να φροντίσουμε να το απαλλάξουμε από περιττές χημικές ουσίες που δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο μεγάλη βλάβη μπορεί να προκαλέσουν.

 

Έτσι, λοιπόν, καλό είναι να επιλέγουμε για την περιποίηση της επιδερμίδας μας όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν parabens. Ευτυχώς, στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς μια μεγάλη γκάμα φυσικών καλλυντικών. Ιδανική επιλογή είναι η καινοτόμα σειρά περιποίησης προσώπου Inalia.

 

Οι πρώτες ύλες που εμπεριέχονται στα φυσικά καλλυντικά Inalia αποτελούνται από εξαιρετικής ποιότητας φυτά και βότανα της κρητικής γης τα οποία επεξεργάζονται υπό τις πιο ήπιες συνθήκες για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της σύνθεσής τους. Η Power of Nature σεβόμενη πάντα το περιβάλλον επενδύει στην καθαρή ετικέτα(clean label) όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής και σύνθεσης των συστατικών.

Διαβάστε Επίσης