Beauty Tips

Ο σπουδαίος ρόλος των φυτικών εκχυλισμάτων στο δέρμα

Εδώ και πολλά χρόνια τα εκχυλίσματα φυτών χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα του δέρματος. Σήμερα, έχουν κατακτήσει την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, λόγω των σπουδαίων θρεπτικών ιδιοτήτων τους στην επιδερμίδα. Σύμφωνα με έρευνες, τα φυτικά εκχυλίσματα είναι γνωστά για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες, ενώ παράλληλα προστατεύουν, ενυδατώνουν, καταπραΰνουν και αναζωογονούν το δέρμα, προσφέροντας σφριγηλότητα και λάμψη.

Αντιοξειδωτική δράση

 Το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς γήρανσης του δέρματος και άλλων δερματολογικών παθήσεων. Η υπεριώδης ακτινοβολία από το ηλιακό φως είναι ο πιο κοινός εξωγενής παράγοντας που βλάπτει σοβαρά το δέρμα. Η συνεχής έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες οδηγεί σε αλλοιώσεις του συνδετικού ιστού λόγω του σχηματισμού υπεροξειδίων λιπιδίων και αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, καθώς και δράση ενζύμων, η οποία δημιουργεί διάφορες δερματικές διαταραχές.

 

Ο σχηματισμός ελευθέρων ριζών ελέγχεται φυσικά από διάφορες ευεργετικές ενώσεις, γνωστές ως αντιοξειδωτικά. Πρόκειται για ριζικούς καθαριστές που παρέχουν προστασία στο ανθρώπινο σώμα, καθώς αναστέλλουν διάφορες οξειδωτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις.

 

Η τοπική εφαρμογή αντιοξειδωτικών παρέχει μια αποτελεσματική στρατηγική για τον εμπλουτισμό του ενδογενούς δερματικού συστήματος. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη του σχηματισμού ελευθέρων ριζών οι οποίες ευθύνονται για τα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Αντιμικροβιακή δράση

Οι βιομηχανίες καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χρήση φυσικών συστατικών, καθώς διαθέτουν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.

 

Τα φυτά παράγουν πληθώρα δευτερογενών μεταβολιτών, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή αντιμικροβιακών και φαρμακευτικών ουσιών. Τα φυτικά συστατικά παρουσιάζουν ενδιαφέρον γιατί αποτελούν μια πιο ασφαλή ή ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις και πιο αποτελεσματική πηγή αντιμικροβιακών παραγόντων σε σύγκριση με τους συνθετικά παραγόμενους.

 

Η φύση διαθέτει μια τεράστια γκάμα από βότανα και φυτά που καθένα από αυτά, ανάλογα με τις ιδιότητές του, προσφέρει κάτι ξεχωριστό στην περιποίηση της επιδερμίδας μας.

 

Για παράδειγμα, πολύ σημαντικό φυτικό εκχύλισμα για την υγεία της επιδερμίδας αποτελεί το εκχύλισμα μουριάς. Το εκχύλισμα μουριάς διαθέτει πολύ ιδιαίτερες ιδιότητες. Ουσιαστικά η ουσία Arbutin που περιέχει, φαίνεται από εργαστηριακές έρευνες να μειώνει την απελευθέρωση της μελανίνης στην επιδερμίδα. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη “λεύκανση” της επιδερμίδας. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά (πάντοτε μέσα στη κατάλληλη βάση) φαίνεται να μειώνει την εμφάνιση στιγμάτων και “λεκέδων” στην επιδερμίδα. Το εκχύλισμα μουριάς παρουσιάζει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται κατάλληλο για την περιποίηση της ξηρής και ευαίσθητης επιδερμίδας.

 

Το εκχύλισμα ροδιόλας επιβραδύνει τη γήρανση και παράλληλα προστατεύει την επιδερμίδα από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις κάνοντάς την ελαστική και απαλή.

 

Τα ενεργά συστατικά των φυτικών εκχυλισμάτων από φύλλα μουριάς και ρίζα ροδιόλας δρουν ενάντια στη γήρανση που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων. Συγκεκριμένα, αυξάνουν το μέγεθος και τον αριθμό των μιτοχονδρίων, ενισχύοντας έτσι την λειτουργία τους, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας.

 

Τέλος, το εκχύλισμα λιναρόσπορου είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ωμέγα 3, φυτοοιστρογόνα και πολυσακχαρίτες. Προσφέρει σύσφιξη και αντιγήρανση στις ώριμες επιδερμίδες. Ενυδατώνει την επιδερμίδα και συμβάλλει δραστικά στην ελαστικότητα της.

 

Και τα τρία παραπάνω φυτικά εκχυλίσματα εμπεριέχονται στο Instant Lifting & Hydrating Serum της σειράς Inalia. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο serum προσώπου που ενυδατώνει την επιδερμίδα και συμβάλλει στον επανασχεδιασμό του περιγράμματος του προσώπου. Η συνεργιστική δράση των συστατικών του serum προσώπου Inalia προσφέρει άμεση αναζωογόνηση και λάμψη στο δέρμα. Επίσης, είναι εμπλουτισμένο με Rejuvial Vitamins ΤΜ: καινοτόμο δραστικό σύμπλοκο βιταμινών D3, E και C με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που καθυστερεί τα σημάδια του χρόνου και συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.

 

Όλα τα προϊόντα της σειράς Inalia είναι εμπλουτισμένα με Rejuvial VitaminsΤΜ και φυτικά εκχυλίσματα της κρητικής γης. Χάρη στην καινοτόμο και εξειδικευμένη επεξεργασία τους προσφέρουν αντιοξείδωση, ανάπλαση και άμεση αναζωογόνηση στην επιδερμίδα.

Διαβάστε Επίσης